Carbiot soğutma tesislerinde maliyet tasarrufunun yanı sıra enerji ve karbon emisyonunu azaltan bir yöntem kullanıyor.
Tesisin yoğun olmadığı saatlerde ürünlerin önceden soğutulmasını ve elektrik fiyatlarının en yüksek olduğu zamanlarda sıcaklığın normale dönmesine izin verir.
İçindekiler
Soğuk Zincir: Enerji ve Emisyon Yönetimi
Soğuk zincir, gıdaların ve tıbbi ürünlerin üretimden tüketime kadar bozulmadan taşınmasını ve depolanmasını sağlayan kritik bir tedarik zinciri bileşenidir. Sıcaklık kontrollü bir ortamın korunması, bu ürünlerin güvenliğini ve kalitesini korumak için hayati önem taşır. Ancak, soğuk zincir aynı zamanda önemli bir enerji tüketicisi ve sera gazı emisyonu kaynağıdır.
IIR tahminlerine göre, 2017 yılında küresel olarak üretilen gıdanın %12’si yetersiz soğuk zincir nedeniyle kaybedilmiştir. Daha kapsamlı bir soğuk zincir uygulaması, bu kayıpları telafi etmek için tarımsal üretimi artırma ihtiyacını sınırlayacak ve buna karşılık gelen CO2 emisyonlarını önleyecektir. Bu durum, ek CO2 emisyonunun tarımsal üretimi arttırıp arttırmayacağı sorusunu gündeme getirmektedir.
Daha kapsamlı bir soğuk zincirin uygulanmasından kaynaklanan emisyonlar, soğutma eksikliğinden kaynaklanan gıda kayıplarının azaltılmasıyla önlenen emisyonlardan daha fazla değildir.
IIR (International Institutions of Refrigeration) , bu kilit soruyu yanıtlamak üzere, soğuk zincirin her aşaması ve dünyadaki tüm ülkeler için CO2 emisyonlarını hesaplayan yenilikçi bir model geliştirmiştir. Bu model, mevcut küresel soğuk zincirle ilişkili CO2 emisyonlarının “iyileştirilmiş” bir soğuk zincirle karşılaştırılmasına olanak sağlamaktadır. İkincisi, tüm ülkelerdeki soğuk zincirin gelişmiş ülkelerdeki ile aynı ekipman ve performans seviyesine getirildiği makul bir varsayıma karşılık gelmektedir. Aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:
- Bu ilkelere dayanan gelişmiş bir küresel soğuk zincir, mevcut soğuk zincirin CO2 emisyonlarının neredeyse %50 oranında azaltılmasını sağlayacaktır.
- Bu iyileştirilmiş soğuk zincir, mevcut soğuk zincirden kaynaklanan gıda kayıplarının %55‘ini de önleyecektir.
Soğuk zincirdeki soğutma ekipmanlarının neden olduğu CO2 emisyonları
• Elektrik tüketimi: Bu soğutma ekipmanı tarafından gıdaları soğutmak için tüketilen elektrik enerjisinin üretimi, atmosfere CO2 emisyonlarının kaynağıdır. Üretilen kWh elektrik enerjisinin karbon eşdeğeri, bu elektrik enerjisini üretmek için kullanılan birincil enerji kaynaklarına (yenilenebilir enerjiler, nükleer enerji, kömür, akaryakıt vb.) bağlıdır.
• Soğutucu akışkan sızıntıları: Bir soğutucu akışkanın küresel ısınma potansiyeli (GWP) vardır ve atmosfere salındığında CO2 emisyonlarına neden olur.
• Soğutmalı nakliye araçlarının dizel tüketimi: Aracı hareket ettiren ve taşınan gıdanın sıcaklığının korunmasını sağlayan soğutma ünitesini çalıştıran motorlar CO2 yayar.
Soğutma ekipmanından kaynaklanan CO2 emisyonları soğuk zincirin her aşaması için hesaplanır. Bu emisyonlar iki türdür:
• Doğrudan emisyonlar: bunlar soğutucu akışkan kaçaklarından kaynaklanan emisyonlardır.
• Dolaylı emisyonlar: Bunlar elektrik tüketimi ve dizel yakıttan kaynaklanan emisyonlardır.
Bu nedenle soğuk zincir ekipmanlarının CO2 emisyonlarını hesaplama yöntemi aşağıdaki gibidir:
1. Ülke başına hali hazırda soğutulan gıda miktarı tahmini.
2. Soğuk zincirin her aşaması için soğutma ekipmanı stokunun değerlendirilmesi.
3. Bu soğutma ekipmanıyla ilişkili CO2 emisyonlarının hesaplanması.
Soğuk Zincirde Enerji ve Emisyon Yönetimi – Carbiot
Carbiot soğutma tesislerinde maliyet tasarrufunun yanı sıra enerji ve karbon emisyonunu azaltan bir yöntem kullanıyor.
Tesisin yoğun olmadığı saatlerde ürünlerin önceden soğutulmasını ve elektrik fiyatlarının en yüksek olduğu zamanlarda sıcaklığın normale dönmesine izin verir. (Bkz: Thermal Flywheeling)
Aynı zamanda gerçek zamanlı veri izleme sayesinde yöneticiler herhangi bir sıcaklık anormalliğini çok ısınmadan önce fark edebilirler.
Yükleme alanlarına en yakın yerler elbette sıcaklık artışlarına karşı en savunmasız alanlardır. Bu nedenle tesisler Carbiot ile her bir yükleme kapısının durumunu kablosuz olarak izleyebilir ve kapı çok uzun süre açık kaldığında operatörleri uyarabilir. Bu aynı zamanda kurum içerisinde enerji zekası kültürü oluşturmayı da sağlar.
Sonuç
Soğuk zincir, gıda güvenliği ve tedarik zinciri bütünlüğü için hayati önem taşımaktadır. Ancak, aynı zamanda önemli bir enerji tüketicisi ve sera gazı emisyonu kaynağıdır. Enerji verimliliği ve karbon azaltma stratejileri uygulayarak soğuk zincirin sürdürülebilirliğini ve çevresel etkisini önemli ölçüde azaltmak mümkündür. Bu, soğuk zincir sektöründeki işletmeler için önemli maliyet tasarrufları ve çevresel faydalar sağlayabilir.